6x niet meer over je eigen fouten heen lezen

Leestijd: 3 minuten

Jij bent een teksttalent en schrijfliefhebber, maar ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat ook jij wel eens tekstfoutjes over het hoofd ziet. Dat herkennen we als tekstschrijvers allemaal wel. Je denkt dat je tekst helemaal perfect is, stuurt ‘m de wijde wereld in en vervolgens ontdek je tóch nog een gênante spel- of typfout erin. Geen paniek. In dit artikel geef ik je 6 tips waarmee jij de kans dat je over je eigen fouten heen leest minimaliseert.

Mensen maken fouten. Je verwacht het niet, maar tekstschrijvers zijn nét mensen… 😉 We hebben allemaal onze blinde vlekken als het op schrijven aankomt. Of het nu komt door haast, overenthousiasme of simpelweg vermoeidheid. Erg professioneel staat het echter niet om een tekst te publiceren met fouten erin. Daarom komen nu 6 praktische tips waarmee jij niet meer over je eigen schrijffouten heen leest.

1. Neem een stap terug

Laat ik direct maar met de deur in huis vallen: misschien wel de beste tip is om even pauze te nemen. Laat je tekst na het schrijven ervan even rusten. Ga een kop thee halen, maak een verfrissende wandeling of stoei even flink met de hond. Wanneer je weer op je werkplek zit, kun je met een heldere blik naar je tekst kijken. Het zal je verbazen welke foutjes je kunt ontdekken!

Nog een bonustip die helaas niet altijd uit te voeren is: laat het een hele dag rusten. Natuurlijk werkt dit niet bij een strakke deadline, maar als je hoofd er écht even helemaal uit is geweest, heb je waarschijnlijk mooie nieuwe inzichten en pik je die laatste foutjes er zó uit.

2. Lees hardop voor

Ja, ik weet dat het een beetje vreemd kan voelen om tegen jezelf te praten, maar het werkt echt! Door hardop voor te lezen, hoor je de zinnen zoals ze bedoeld zijn en kun je gemakkelijker struikelblokken vinden. En laten we eerlijk zijn, het zorgt ook voor wat vermaak tijdens een eenzame thuiswerkdag. Als de muren niet praten, dan moet je het zelf maar doen.

3. Maak gebruik van tools

Voelt het toch wat gek voor je om hardop voor te lezen of is je omgeving daar niet geschikt voor? Laat je dan voorlezen. Er zijn allerlei tekst-naar-spraakprogramma’s te vinden, waarbij een (meestal saaie) stem je voorleest wat je geschreven hebt. Zet je koptelefoon op en ga alinea voor alinea door je tekst heen.

Als je dan toch tools gebruikt om je te helpen fouten op te sporen: vergeet ook zeker niet om de spelling- en grammaticacheckers aan te zetten in je tekstverwerkingsprogramma.

4. Print je tekst uit

Toegegeven, deze tip verdient milieutechnisch niet de schoonheidsprijs. Maar we kunnen er niet omheen: lezen op papier is toch echt anders dan lezen op een scherm. Je kunt dus overwegen om je tekst uit te printen (toch even de milieuheld uithangen: wel dubbelzijdig printen, hoor!) en er met een pen en marker in de aanslag doorheen te gaan.

5. Lees je tekst achterstevoren

Huh, hoe dan?! In plaats van aan het begin van de zin en bovenaan de tekst te lezen, begin je met lezen bij het allerlaatste woord van je tekst. Op deze manier lees je niet de zinnen, maar de woorden. Het voorkomt dat je hoofd de tekst al voor je invult; het is immers geen ‘verhaal’ meer. Verkeerd geschreven individuele woorden haal je er op deze manier in een handomdraai uit!

6. Laat iemand anders meelezen

Wil je helemaal op safe spelen, laat dan ook iemand anders meelezen. Het liefst iemand die niets van het onderwerp af weet, of in elk geval niet betrokken is geweest bij je proces. Een tweede paar ogen kan die kleine maar vervelende foutjes opsporen waar je zelf overheen hebt gekeken. Heb je niemand in de buurt die met je mee kan lezen? Dan kun je altijd een ervaren tekstschrijver vragen voor het controleren van je tekst. Deze dienst, het controleren van teksten, bied ik met Letterzinnig ook aan.

Met deze tips moet het een stuk gemakkelijker voor je zijn om foutjes in je tekst op te sporen en kun je met een gerust gevoel gaan publiceren. Iedereen laat wel eens een steekje vallen, maar met deze adviezen kun je jouw teksten zelf naar een hoger niveau tillen en je professionele imago versterken. Laten we die tekstblunders samen verslaan!

Kan ik een tekst voor je controleren? Laat het me weten, dan help ik je snel!