Soms is de inhoud van een tekst nog niet helemaal duidelijk. Er is wel wat informatie, maar je komt niet tot de kern. Het kan dan nuttig zijn om iemand die je de informatie wél kan geven te interviewen.
Een interview is een geschikt middel voor het schrijven van teksten in allerlei situaties. Een aantal voorbeelden:
Een medewerker viert zijn jubileum. Je wilt hem graag uitlichten in je personeelsblad, door hem te laten vertellen over zijn ervaringen bij de organisatie. Misschien wil je een verse pensionado zelfs wel een complete eigen biografie cadeau geven?!
Je wilt een bedrijfsprofiel schetsen, waarmee de persoonlijkheid van je organisatie naar voren komt. Denk hierbij aan een interview met de directie, dat via allerlei kanalen gepubliceerd kan worden.
Je wilt je expertise laten blijken in een blogpost of in een vakblad. Om alle benodigde informatie te verzamelen, interview je je medewerker die hier de meeste kennis van heeft.
Er is een groot project afgerond en je wilt hier een reportage van maken. De betreffende projectleider kan geïnterviewd worden, zodat er een persoonlijk verhaal over het succesvolle project gedeeld kan worden binnen de organisatie (en zelfs daarbuiten, denk maar aan LinkedIn).
Er komt een belangrijke gebeurtenis aan en hierover wil je een persbericht delen met de media. Een interview met personen die nauw betrokken zijn helpt om de belangrijkste details te verzamelen en een persoonlijke noot aan het bericht toe te voegen.
De voordelen van een interview
Er zijn dus genoeg manieren om vorm te geven aan een interview. Interviews worden vaak afgenomen door tekstschrijvers. Er zijn dan ook vele voordelen van het afnemen van een interview als basis voor het schrijven van een tekst.
Uniek: je schrijft iets dat nog niet eerder is opgeschreven. Dit trekt de aandacht van het publiek en onderscheidt je van je concurrentie.
Connectie: een interview brengt je verhaal tot leven en laat je lezer kennismaken met de persoonlijkheid van je organisatie. Je lezer krijgt vertrouwen in je en bouwt een band met je op.
Persoonlijk: het brengt de persoonlijkheid van je organisatie naar voren en laat de menselijke kant van een verhaal zien. Op deze manier versterkt het de boodschap of het verhaal van je organisatie.
Inzicht: een interview geeft een dieper inzicht in een onderwerp of situatie dan wanneer je alleen gebruik maakt van de bestaande beschikbare bronnen. Het geeft je de kans om een uitgebreid en gebalanceerd verhaal te vertellen.
Authenticiteit en betrouwbaarheid: je zit dicht op de bron, wat zorgt voor nauwkeurige informatie die juist wordt verteld. Dit maakt dat de lezer je ziet als een betrouwbare speler.
Het mag nu duidelijk zijn dat een goed verhaal een krachtige manier is om verbinding te maken tussen de afzender en de lezer.
Hoe ik een interview aanpak
Het uitvoeren van een interview ten behoeve van een tekst hoef je natuurlijk niet zelf te doen. Ik bereid het interview voor, voer het uit en schrijf er uiteindelijk een pakkend verslag van.
- Briefing: je vertelt me wat je van plan bent. Wat is je beoogde doel, wie wil je laten interviewen, wanneer en waar wil je het delen, etc. Wat zijn je wensen?
- Voorbereiding: ik bestudeer het onderwerp en de geïnterviewde en stel vervolgens een lijst met vragen op die ik tijdens het interview wil stellen.
- Debriefing: ik deel mijn vragenlijst met jou, de opdrachtgever. Je kunt hier eventueel nog op bijsturen of met een gerust hart achterover in je stoel leunen.
- Interview: ik stel de vragen uit de vragenlijst aan de geïnterviewde. Ik luister aandachtig, stel de juiste vervolgvragen en probeer in de wereld van de geïnterviewde te stappen. Ik vind het belangrijk dat de geïnterviewde zich op zijn gemak voelt en me vertrouwt, zodat hij openhartig zijn verhaal kan vertellen.
- Informatie bundelen: na het interview is er een berg aan informatie verzameld. Deze info ga ik ordenen en structureren, zodat het overzichtelijk en helder kan worden weergegeven in het uiteindelijke verhaal.
- Schrijven: nu alle informatie verzameld is, is het tijd om er een gespreksverslag van te schrijven. Dit gebeurt in de vorm die wij tijdens de briefing hebben afgesproken.
- Revisieronde: de geïnterviewde beoordeelt of de tekst inhoudelijk klopt. Eventuele onjuistheden kunnen in deze fase nog aangepast worden.
- Oplevering: na de eventuele revisie is het tijd om het eindresultaat aan jou, de opdrachtgever, te laten zien.
Als tekstschrijver heb ik een passie voor het vertellen van verhalen. Of het nou persoonlijke levensverhalen zijn of zakelijke uiteenzettingen: ik help je graag bij het voorbereiden en afnemen van interviews.
Ben je benieuwd geworden naar hoe ik dit voor jou kan doen?
Laten we erover in gesprek gaan!