De 6 aspecten van het 5W1H-model

Leestijd: 2 minuten

Het 5W1H-model vloeit als een rode draad door het leven van een tekstschrijver. Het is een handig model waar altijd op teruggegrepen kan worden. Het draait hierbij om de vijf W’s en één H: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Het helpt je de essentie van je verhaal in kaart te brengen bij informatieve teksten. In deze blogpost lees je wat het 5W1H-model inhoudt, maar ook over hoe en wanneer je het gebruikt.

Waar staat 5W1H voor?

Zoals gezegd bestaat het 5W1H-model uit zes verschillende onderdelen. Het model gaat om het beantwoorden van de volgende vragen:

  • Wie: voor wie doe je het?
  • Wat: wat gebeurt er?
  • Waar: waar gebeurt het?
  • Wanneer: op welk moment gebeurt het?
  • Waarom: wat is de reden dat het gebeurt?
  • Hoe: hoe gebeurt het?

Hoe gebruik je het 5W1H-model?

Als je voornemens bent een informatieve tekst te schrijven, is het handig eerst alle zes aspecten van het 5W1H-model voor jezelf helder te hebben. Schrijf het puntsgewijs uit. Zo heb je voor jezelf duidelijk wat de essentie van de tekst is. Dat helpt je echt bij het schrijven ervan. Begin tijdens het schrijven eerst met de wie, wat, waar en wanneer. Het waarom en hoe kan verderop in je tekst worden uitgelegd.

Wanneer gebruik je het 5W1H-model?

Het 5W1H-model wordt gebruikt bij het schrijven van informatieve teksten. Het is dus bedoeld om je lezer te informeren over een bepaalde gebeurtenis of een bepaald onderwerp. Het 5W1H-model helpt je om alle informatie erover in kaart te brengen, zodat je deze informatie gericht in je tekst kunt opnemen.

Het soort tekst waarin het 5W1H-model het duidelijkst naar voren komt, is het persbericht. Let er maar eens op: elke eerste alinea bevat al een deel van de zes aspecten; later in de tekst komt de rest ook aan bod. Bij een persbericht wordt namelijk ‘oprolbaar’ geschreven: de belangrijkste informatie komt als eerste, de rest van de tekst dient als verdieping hierop.

Conclusie

Als je bezig bent met het schrijven van informatieve teksten, is het 5W1H-model een onmisbare leidraad. Dit model, dat draait om de vijf W’s (Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom) en één H (Hoe), helpt je om de kern van je tekst helder te krijgen. Of je nu een persbericht opstelt of andere informatieve teksten schrijft, het 5W1H-model zorgt ervoor dat alle essentiële informatie gestructureerd aan bod komt.